Het korte antwoord: Vanaf 1 december 2026 kunnen gemeubileerde woningen die je in Spanje verhuurt voor 30 nachten of minder hun btw-vrijstelling verliezen en 10% btw (IVA) krijgen. Dat staat in Koninklijk Wetsdecreet 29/2026, van kracht sinds 8 oktober. Het blijft alleen staan als het parlement het bekrachtigt. De stemming staat gepland op 12 november.
Heb je al betalingen ontvangen voor verblijven in december? Dan raakt dit je nu al. Het decreet zegt niet hoe boekingen die vóór 1 december zijn betaald worden behandeld, dus een deel van dat geld kan naar de btw gaan.
Tot nu toe viel de meeste vakantieverhuur in Spanje buiten de btw. Je gaf de huurinkomsten aan, maar rekende geen btw, maakte geen btw-facturen en deed geen btw-aangifte. Dat kan veranderen voor duizenden eigenaren, ook voor veel mensen die in het buitenland wonen en hun huis in Spanje een paar weken per jaar verhuren. Hier lees je wat het decreet zegt, voor wie het geldt en wat nog niet vaststaat.
Wat verandert er precies op 1 december?
Artikel 7 van Koninklijk Wetsdecreet 29/2026 wijzigt de Spaanse btw-wet. De vrijstelling voor de verhuur van gemeubileerde appartementen of woningen vervalt als twee voorwaarden tegelijk gelden: het verblijf duurt hooguit 30 nachten, en de woning is niet de hoofdverblijfplaats van de verhuurder. Volgens de toelichting van het decreet tellen die 30 nachten per gast.
Die verhuur valt onder het verlaagde tarief van 10%. De Spaanse belastingdienst bevestigt dat de wijziging ingaat op 1 december 2026.
Verhuur waarbij de eigenaar hotelachtige diensten levert, was al niet vrijgesteld. Het decreet houdt die regel aan en voegt het geval van korte verblijven toe.
Welke verhuur valt eronder?
De tabel vergelijkt elk type verhuur nu met de behandeling vanaf 1 december, als het decreet wordt bekrachtigd.
| Type verhuur | Btw nu | Btw vanaf 1 december 2026 |
|---|---|---|
| Gemeubileerde woning, 30 nachten of minder, niet je hoofdverblijf | Vrijgesteld | 10% |
| Gemeubileerde woning, meer dan 30 nachten, zonder hoteldiensten | Vrijgesteld | Vrijgesteld |
| Je hoofdverblijf, kort verhuurd | Vrijgesteld | Vrijgesteld |
| Gemeubileerde woning met hoteldiensten | 10% | 10% |
In de praktijk vallen de meeste woningen die op vakantieplatforms voor een of twee weken worden aangeboden in de eerste rij.
Is het al wet?
Ja en nee. Het decreet is op 7 oktober gepubliceerd en geldt sinds 8 oktober. Maar een koninklijk wetsdecreet moet binnen 30 dagen door het parlement worden bekrachtigd, volgens artikel 86 van de Spaanse grondwet. Omdat het parlement voor de verkiezingen van 29 november is ontbonden, stemt de Permanente Commissie, naar verwachting op 12 november.
De uitkomst is geen formaliteit. Een eerder decreet met dezelfde maatregel, Koninklijk Wetsdecreet 26/2026, werd niet bekrachtigd en op 2 oktober ingetrokken. Haalt ook dit decreet het niet, dan vervalt de btw-wijziging. En ook als het wel wordt bekrachtigd, kan een nieuwe regering het na de verkiezingen aanpassen.
Geldt het ook als je buiten Spanje woont?
Ja. De btw op verhuur hangt af van waar de woning staat, niet van waar de eigenaar woont. Verhuur je als niet-ingezetene een vakantiehuis in Spanje voor korte verblijven, dan val je er op dezelfde manier onder als een eigenaar die in Spanje woont.
De btw komt bovenop wat je als niet-ingezetene al aangeeft. De jaarlijkse belasting voor niet-ingezetenen op huurinkomsten blijft gewoon bestaan.
Wat zou je moeten doen?
Als het decreet wordt bekrachtigd en je vanaf 1 december kort verhuurt, word je voor die activiteit btw-plichtig. Volgens de algemene regels van de btw-wet betekent dat dingen die de meeste eigenaren nog nooit hebben hoeven doen:
- Je registreren voor de btw bij de Spaanse belastingdienst, vóór het eerste belaste verblijf.
- 10% btw rekenen op elk verblijf van 30 nachten of minder.
- Voor elk verblijf een factuur maken.
- Elk kwartaal btw-aangifte doen.
Daar staat iets tegenover. Na registratie kun je de btw aftrekken die je betaalt op kosten van de verhuur, zoals schoonmaak, reparaties, meubels of beheerkosten, zolang je er facturen van hebt.
De btw staat los van de toeristische vergunning of registratie die je regio of gemeente vraagt. Is je woning nog niet geregistreerd, lees dan de gids over registratie van vakantieverhuur en de gids over de toeristische vergunning.
En de boekingen voor december die al betaald zijn?
Het decreet bevat geen aparte regel voor boekingen die vóór 1 december zijn gemaakt of betaald voor verblijven daarna. Tot dat duidelijk is, behandel je die boekingen als open vraag en bekijk je ze per geval, zeker als gasten al een aanbetaling of het volle bedrag hebben betaald.
Wat kun je nu al nakijken?
Je hoeft nog niets in te dienen, maar een paar controles besparen tijd als het decreet erdoor komt:
- Maak een lijst van je boekingen vanaf 1 december, hoeveel nachten elk verblijf duurt en hoeveel er al is betaald.
- Kijk hoe je boekingsplatform belastingen in de prijs toont.
- Bewaar de facturen van je verhuurkosten op één plek.
- Controleer of je toeristische registratie of vergunning in orde is.
- Volg de uitslag van de stemming op 12 november.
Weet waar je staat vóór 12 november
Verhuur je een woning in Spanje voor korte verblijven, dan is het goed om nu al te weten wat de wijziging voor je boekingen en kosten betekent. Boek een gratis consult en ga december in met een helder beeld, wat de stemming ook beslist. Het consult is in het Engels of het Spaans.
Veelgestelde vragen
Bronnen: BOE · Koninklijk Wetsdecreet 29/2026, Agencia Tributaria · Btw-wijzigingen 2026, BOE · Spaanse grondwet, art. 86, BOE · Btw-wet 37/1992. Laatst gecontroleerd: 27 oktober 2026. Deze gids is algemene informatie, geen advies voor jouw specifieke situatie. Dit artikel wordt na de stemming bijgewerkt.